OAT – חומצות אורגניות בשתן

אי.אמ.סי. - מדיקל סנטר לבורוטוריס בע"מ

מה הן חומצות אורגניות?

חומצות אורגניות הן תרכובות כימיות המופרשות בשתן כתוצר לוואי של תהליך חילוף חומרים (מטבוליזם).

למעשה, חילוף החומרים בגוף מורכב ממכלול התגובות כימיות המתרחשות בגופנו בהן נבנות מולקולות חדשות ומתפרקות מולקולות אחרות ליצירת אנרגיה ולהפרשת תוצרי פסולת.

זיהוי חומצות אורגניות חריגות הנוצרות בגוף כתוצאה של תהליכים מטבוליים, יכול להביא להבנה על הפרעות ביוכימיות שונות, הפרעות אנדוקריניות, הפרעות גנטיות ומחלות נוספות.

על בדיקת (OAT (Organic Acids Test

בדיקת OAT לזיהוי חומצות אורגניות בשתן משמשת כבדיקת סקר ע”י הצגת תמונה מטבולית מקיפה של בריאות המטופל, בעיקר בהקשר של מסלולים מטבוליים מייצרי אנרגיה, באמצעות 76 סמנים.

אנשים רבים הסובלים ממחלות כרוניות והפרעות נוירולוגיות לעיתים קרובות מפרישים חומצות אורגניות חריגות בשתן.

הגורם לרמות גבוהות כולל בין היתר שימוש באנטיביוטיקה, תזונה עתירת סוכר, חסרים במערכת החיסון, זיהומים נרכשים וכן גורמים גנטים.

הבדיקה מספקת הערכה מדויקת של אוכלוסיית המיקרואורגניזמים במעי (מיקרוביום) – שמרים וחיידקים. כך, יכולה להצביע על הפרעה במאזן המיקרוביום במעי המקושר להפרעות התנהגות, היפראקטיביות, הפרעות תנועה, עייפות ותפקוד מערכת החיסון. בנוסף, ניתן לזהות זיהומים/דלקות במעי והצטברות רעלים.

כמו כן, בדיקת OAT הנעשית דרך מעבדת AMC כוללת סמנים (מרקרים) לרמות ויטמינים ומינרלים, עקה חמצונית, רמות נוירוטרנסמיטורים (מוליכי עצביים) ואוקסלט.

תסמינים ומחלות המקושרות לרמות חומצות אורגניות חריגות – הפרעות קשב וריכוז, היפראקטיביות, אספרגר, אוטיזם, תסמונת רט, התקפים אפילפטיים, טורט, דיכאון, פסיכוזה, חרדות, כאבים לא מוסברים, אלרגיות, מחלות כרוניות וניווניות ובעיות מולדות ולא מולדות בחילוף החומרים (כמו תסמונת העייפות הכרונית, פיברומיאלגיה).

תוצאות הבדיקה

במידה ותוצאות הבדיקה מעידות על רמות חריגות של חומצות אורגניות בשתן, הטיפול כולל לרוב תוספים, כמו ויטמינים ואנטי-אוקסידנטים, או שינויים תזונתיים. לאחר הטיפול, מטופלים ומטפלים מדווחים על שיפור משמעותי בהיבטים שונים כמו עייפות, תפקוד המעי, ריכוז, מיומנויות מילוליות, היפראקטיביות, הפרעות עיכול וכאבי בטן.

תוצאות הבדיקה נשלחות אל המטופל באמצעות דואר אלקטרוני או דואר, לפי העדפותיו, וכוללות דו”ח המפרט את הממצאים ומציג הסברים רלוונטים. לצפייה בדו”ח תוצאות לדוגמא, לחצו כאן.

לרשימת הפרמטרים המלאה הנבדקת בבדיקה זו לחץ כאן.

הוראות למתן הדגימה

דגימת שתן – שתן ראשון של הבוקר בנפח של לפחות 20 מ”ל, רצוי לפני אוכל ושתייה.

  • יש לסמן תאריך ושעת מתן השתן.
  • לילדים שעדיין מחותלים יש להדביק שקית לנתינת שתן למשך הלילה, לסגור היטב לאחר מתן השתן ולהכניסה לתוך הכוסית שגם אותה יש לסגור היטב.
  • במידה והדגימה אינה ניתנת ביום המסירה למעבדה, יש להקפיא את הדגימה.
  • טרם הבדיקה יש להימנע מהמזונות ומהתוספים הבאים:
להימנע 48 שעות לפני מתן הדגימהלהימנע 12 שעות לפני מתן הדגימה
תפוחים, מיץ תפוחיםArabinogalactan
ענבים, צימוקים, מיץ ענביםEchinacea (אכינצאה/קיפודנית)
אגסים, מיץ אגסיםReishi Mushrooms (פטריות ריישי)
חמוציות, מיץ חמוציותRibose (ריבוז)

לפרטים נוספים, מוזמנים ליצור עימנו קשר.

* האמור לעיל הינו בגדר המלצה בלבד ואינו מהווה תחליף לייעוץ רפואי

סוגי בדיקות מיוחדות:
דילוג לתוכן